Doplnková učebnica Autoškola pre deti pomôže skvalitniť dopravnú výchovu

20.06.2006 Poprad

Poprad 20. júna (TASR) - Odbor školstva Mestského úradu v Poprade požiadal oficiálnym listom Ministerstvo školstva SR o vydanie schvaľovacieho protokolu na d...
Poprad 20. júna (TASR) - Odbor školstva Mestského úradu v Poprade požiadal oficiálnym listom Ministerstvo školstva SR o vydanie schvaľovacieho protokolu na doplnkové učebné texty dopravnej výchovy pre deti prvého stupňa základných škôl pod názvom Autoškola pre deti.

Autormi učebnice sú Zuzana Valeková, Peter Kovács a Pavol Paračka, starší referent skupiny prevencie z Okresného riaditeľstva PZ v Poprade, ktorý prezradil, že k príprave učebnice ho inšpiroval školopovinný syn. \"Rád sa bicykluje, ale deti v jeho veku často nemajú ani základné informácie o cestnej premávke. Dopravná výchova v školách chýba. Rozhodol som sa preto spojiť s ďalšími autormi a vytvoriť knihu, ktorá pomôže malým bicyklistom zorientovať sa na cestách, \" konštatoval Paračka.
Učebnica má 76 farebne tlačených strán a je spracovaná do šiestich tematických celkov. Deti sa naučia dopravné značky a svoje vedomosti si môžu hneď vyskúšať pomocou kontrolných otázok. Dozvedia sa všetko a bicykloch a jazde na nich, jedna z kapitol je venovaná riadeným križovatkám a v knihe nechýba ani informácia o poskytnutí prvej pomoci.
Učebnica komplexne a pútavou formou ponúka základné poznatky o premávke na pozemných komunikáciách, ktoré bezprostredne súvisia s cyklistami. Deti na vybraných popradských školách ju prijali veľmi pozitívne a pridali sa k nim aj učitelia.
Prílohou učebnice je CD. Má päť častí a jeho súčasťou je napríklad obľúbená hra Pexeso s dopravnými značkami. Zaujímavou časťou je animácia križovatiek alebo tri príbehy, kde do textu musí žiak na vyznačené miesta doplniť správnu dopravnú značku umiestnenú nad textom. Ak zvolí nesprávnu, značka sa vráti nad text. Po absolvovaní dopravnej výchovy dostanú deti preukaz cyklistu.
\"Počet nehôd, ktorých obeťou sa stanú deti, je stále veľmi vysoký a pomôcť môže prevencia, \" konštatoval primátor Popradu Anton Danko.
Podľa Emila Turčana z odboru školstva Mestského úradu v Poprade má kniha spolu s CD všetky predpoklady, aby sa stala vhodnou doplnkovou učebnicou vo všetkých základných školách na Slovensku a odporúča ju zaradiť medzi doplnkové učebné texty pre prvý stupeň základnej školy.
 

Vyberte región

mark